Η ΝΟΡΒΗΓΙΔΑ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Παρασκευή 16 Νοεμβρίου 2012

Ανάμεσα στους νεκρούς του Πολυτεχνείου είναι και η Νορβηγίδα Toril Margrethe Engeland του Per Reidar , 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας.

 Στις 16.11.1973 και γύρω  στις 11.30 το βράδυ τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα  στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ι.Κ.Α., όπου διαπιστώθηκε ο θάνατός της.
Τότε αρχικά είχε αναφερθεί από την αστυνομία ως «Αιγυπτία Τουρίλ Τεκλέτ» και η παρεξήγηση –παρανόηση αυτή υπάρχει  ακόμη σε κάποιους «καταλόγους νεκρών».

Σύμφωνα με μαρτυρίες, το  βράδυ  εκείνης της Παρασκευής κι ενώ βρισκόταν στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, δυο χιλιόμετρα μακριά από το χώρο του Πολυτεχνείου, πυροβολήθηκε από το στρατό. Είχε επισκεφθεί την Αθήνα για λίγες μέρες από τη Ρώμη , όπου βρισκόταν το προηγούμενο διάστημα.
Δε συμμετείχε στην φοιτητική εξέγερση, απλώς επέστρεφε  σπίτι της από τον κινηματογράφο όταν χωρίς καμία  προειδοποίηση, δέχθηκε τις θανάσιμες ριπές.
Θα έμενε ακόμα δυο μέρες στην Αθήνα προτού επιστρέψει στη Ρώμη για να συνεχίσει τις σπουδές της.
Παρά το γεγονός ότι δε συμμετείχε στην εξέγερση, ωστόσο συμβολίζει την προσφορά  και συμπαράσταση των Σκανδιναβικών λαών και των λαών του λεγόμενου Ευρωπαϊκού Βορρά ενάντια στη Χούντα και το καθεστώς των Συνταγματαρχών.

Blog Widget by LinkWithin

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
FashionArt LoveR © 2011 | Designed by RumahDijual, in collaboration with Online Casino, Uncharted 3 and MW3 Forum